A csodálatos vörös áfonya
2005-11-28
A felfázásos megbetegedéseket a baktériumok, - mégpedig, tízbõl kilenc esetben Escherichia coli baktériumok - elszaporodása okozza. A fertõzés könnyebben kialakul a terhesség alatt, a menopauzában lévõ nõknél, szexuális kapcsolatok révén, a férfiaknál pedig prosztatagyulladás esetén. Szerencsére e kellemetlen probléma kezelésére is van természetes megoldás.

Nagyanyáink nemcsak a finom íze, hanem egyedülálló gyógyhatása miatt is kedvelték a vörös áfonyát, amelynek a levelébõl készült teát és fõzetét, valamint a bogyójának levét egyaránt használták felfázás és gyulladások megelõzésére, kúrálására.
A nagytermésû vörös áfonya vagy tõzegáfonya (Vaccinium macrocarpon) elsõsorban Észak-Amerikában õshonos. Alacsony növekedésû, fásodó szárú kúszónövény, kicsi, ovális levelekkel. Akár 2 m hosszú vízszintes hajtásokat (indákat) is hozhat, amelyeken függõleges hajtások fejlõdnek. A termésérés idõszaka augusztustól szeptember végéig tart. A növény termései piros színûek, kerekdedek, és jóval nagyobbak, mint a nálunk nálánal jóval elterjedtebb rokonának, a fekete áfonyának a gyümölcse.
A vörös áfonya olyan anyagot tartalmaz, amely képes meggátolni az E. coli baktérium megtelepedését a hólyag falán, illetve a húgycsövön. Ezenkívül gazdag forrása antioxidáns hatású bioaktív anyagoknak, amelyek hatástalanítják a szabad gyököket, így hozzájárulnak a szervezetben a fertõzések és a gyulladásos folyamatok korlátozásához. Azzal, hogy megvédik a szervezetet a bejutó káros molekuláktól, növelik ellenálló képességét.
Az antioxidánsokról még azt is tudjuk, hogy óvják testünket az öregedéstõl, s emellett hozzájárulnak bizonyos krónikus betegségek megelõzéséhez, például ilyen az érelmeszesedés, a koleszterinlerakódás, a szívinfarktus, különféle bõrproblémák kialakulása, a daganatok keletkezése és a memóriazavar.
A vörös áfonya kiváló ásványianyag- (Ca, Mg, K), valamint A-, B-, C-vitamin-forrás is.
A vörös áfonya tehát népgyógyászati tapasztalatok és újabb kutatási eredmények alapján elõnyösen alkalmazható húgyúti megbetegedések, fertõzések megelõzésére és kezelésére, az immunrendszer erõsítésére, de jelentõs a sejtregeneráló és az antioxidáns hatása is.

Forrás: Patika Magazin