A gyermekek és az influenza
2004-11-25
Az õszi és téli idõszakban minden évben számíthatunk a világszerte több millió ember megbetegedését okozó influenzavírus megjelenésére. Az influenza különösen nagy veszélyt jelent az idõsek, a krónikus betegségben szenvedõk (pl.: asztma és diabétesz), valamint a gyermekek, fõként a csecsemõk számára.

Az influenza fertõzés tünetei - fõként csecsemõkorban - súlyosan érintik a gyermekeket, jelentõs a szövõdmények kialakulásának kockázata. A fertõzés a közösségbe járó (óvoda, iskola) gyermekek között terjed leggyorsabban, influenzajárvány idején 3 gyermek közül 1 biztosan megfertõzõdik. Összehasonlításképpen, a fertõzésveszély a 18 év feletti lakosság esetében 10-bõl 1 felnõttre módosul. A gyermekek központi szerepet játszanak az influenza terjedésében egy-egy közösségen belül.

Megfigyelték, hogy más gyermekes családhoz viszonyítva azok a családok, ahol iskoláskorú gyermek is van, kétszeresen ki vannak téve az influenza veszélyének. Azokban a családokban, ahol a gyermek influenza vírussal fertõzõdik, 36 százalékban a gyermek legalább egy családtagját továbbfertõzi.

A tünetek felismerése
Az influenza tünetei könnyen megkülönböztethetõek a megfázástól, a szülõk mégis gyakran összekeverik a betegségeket. Ismeretek hiányában influenzajárvány idején a vírus futótûzként terjed a családok, iskolák közösségében. Az influenzát hirtelen fellépõ magas láz, köhögés, végtagokban és a hátban érezhetõ fájdalom, fejfájás és 2-3 hétig tartó kimerültség tünetei jellemzi. A gyermekeknél további tünetként orrfolyás, hányinger és hányás, valamint hasmenés jelentkezhet. Ezzel szemben a megfázás fokozatosan jelentkezik, jellemzõje a kaparó vagy gyulladásos torok, orrfolyás, tüsszentés, köhögés és néhány esetben 38C-fok alatti láz. A gyermekek évente 6-8 alkalommal fáznak meg. Szemben az influenzával a közönséges megfázás esetében a tüneteket gyors felépülés követi.

Diagnózis
A helytelen diagnózis azt eredményezheti, hogy az influenzás gyermekek nem kapják meg a szükséges kezelést, a betegség tovább tart, a gyermekek fertõzik környezetüket és magas a szövõdmények kialakulásának kockázata. Az 5 év alatti gyermekeknél nehéz az influenzafertõzést diagnosztizálni, hiszen a kis betegek nem tudják elmondani panaszaikat. Ezeknél a gyermekeknél az influenza könnyen összekeverhetõ más légzõszervi fertõzésekkel (pl.: RSV), mivel a betegség kezdeti tünete az influenzához hasonló magas láz, és légzõszervi panaszok. Az RSV fertõzés ideje alatt fennálló nehéz légzés túlsúlya - amely nem az influenza tünete - elõsegítheti a helyes diagnózist. Alapvetõ fontosságú, hogy a szülõk az elsõ jeleket követõ 48 órán belül orvoshoz vigyék gyermeküket.

Szövõdmények
Az influenza gyermekkorban lehangoló és fájdalmas betegség, amely súlyos szövõdményekhez vezethet. A gyermekkori influenzafertõzés olyan légzõszervi betegségek kialakulásához vezethet, mint a hörghurut, a tüdõgyulladás, vagy az asztma. Az influenza szövõdményeként felléphet középfülgyulladás is, amely több mint 24 százalékban elõfordul a vírussal fertõzött gyermekeknél. A középfülgyulladás hallási problémákat okozhat, ami a beszédképesség fejlõdésének késleltetéséhez vezethet. Aggasztó az influenzával összefüggõ szövõdmények gyakorisága. Alapvetõ fontosságú az influenza helyes diagnosztizálása és kezelése, a legrövidebb idõn belül.
Influenzafertõzés során elõforduló szövõdmények elõfordulásának gyakorisága Európában

Szövõdmények    Gyakoriság %-ban kifejezve
Asztma (5-12 évesek)     17 %
Középfülgyulladás (1-12 évesek)     24 %
Höröghurut (1-12 évesek)     3 %
Tüdõgyulladás (1-12 évesek)    3 %
A szülõk alábecsülik az influenzafertõzést
A gyermekek minden életkorban ki vannak téve az influenzafertõzés kockázatának és a szövõdmények kialakulásának, melyek akár tartósan befolyásolhatják késõbbi fejlõdésüket és egészségüket. Általánosságba véve elmondható, hogy sajnos az influenza egészségkárosító hatásait a veszély mértékéhez viszonyítva a szülõk lebecsülik: az édesanyák egyharmada nincs tudatában annak, hogy az influenzával fertõzött gyermekeknél milyen szövõdmények léphetnek fel.

Védelem az influenza ellen

1. A védõoltás

A védõoltás az influenza elleni harc egyik sarokköve, melyet a WHO, valamint infektológus szakorvosok is ajánlanak minden veszélyeztetett csoport számára. Az oltás kifejlesztésében évrõl évre a WHO információit használják. Az oltások a hatékonyságát különbözõ klinikai vizsgálatokkal igazolták. Ideális lenne, ha mindenki megkapná a védõoltást- hazánkban sajnos csak (több európai országhoz hasonlóan) a veszélyeztetettek és a 65 évnél idõsebbek juthatnak hozzá ingyenesen. hiába hogy a gyermekek nem jutnak hozzá kellõ mértékben a védõoltáshoz (Európában az egészséges gyermekek 5 százalékát oltatják be a szülõk).

2. Vény nélkül kapható készítmények és az antibiotikumok

Influenzaveszélyes idõszakban jól megfigyelhetõ az antibiotikumok és a recept nélkül kapható gyógyszerek (pl.:a köhögéscsillapítók) megnövekedett alkalmazása. Azonban az antibiotikumok és a recept nélküli gyógyszerek nem támadják meg a betegség alapvetõ okát: magát a vírust. Éppen ezért korlátozottan alkalmazhatóak az influenza tüneteinek és a vírus által okozott szövõdmények gyógyítására.

3. Neuraminidáz gátló gyógyszerkészítmények

Már az 1960-as években a panadémiák eredetének vizsgálata alapján a kutatók tisztában voltak azzal, hogy egy olyan gyógyszer, amely a vírus replikációjának bármely lépését gátolni tudja, megakadályozhatja, hogy a vírus betegséget okozzon, illetve megrövidítheti a már fennálló betegség idõtartamát. Késõbb a kutatók felismerték azt is, hogy neuraminidáz segítsége nélkül a vírusok nem tudnak sejtrõl-sejtre terjedni. E véletlen felfedezésnek és hosszú kutatómunkának köszönhetõen sikerült kifejleszteni az úgynevezett neuraminidáz gátló szereket, melyek hatékonysága független az "A" és "B" variánsú influenzavírus antigén szerkezetének változásától. Nagy elõnyük tehát az, hogy hatékonyak lehetnek nemcsak drift, de a mindannyiunk által rettegett schift járvány esetén is, amikor más védekezési lehetõség nem marad. A neuraminidáz gátlók az influenza fertõzés lefolyását attól függõen befolyásolják, hogy az elsõ tünetek megjelenésétõl számítva milyen hamar kezdik el õket alkalmazni.
A neuraminidáz gátló készítmények jelentõsége felnõtteknél 36 - 48 órán belül alkalmazva:
Oki kezelésnek minõsülnek, vagyis nem csak a tüneteket csökkentik
Mindkét A és B típusú influenzavírusra hatékony
Rezisztencia kialakulása nem várható
A kapszula formula lehetõvé teszi, hogy a hatóanyag a szervezet valamennyi helyére eljusson
Nem befolyásolja az immunválaszt
50%-kal csökkenti az influenza szövõdményeinek kialakulását
40%-kal csökkenti a tünetek súlyosságát
A beteg nem fertõzi közvetlen környezetét
Csökkenti a betegállomány idõtartamát (1,5-3 nappal)
Csökkenti a hospitalizációt
Csökkenti az egyéb gyógyszerek felhasználását, fõleg az antibiotikumok használatát (felmérések szerint ilyen esetekben 40%-ban írnak fel antibiotikumot)
Az újabb kutatások eredményeként - és az ennek megfelelõen létrehozott új gyógyszerformának köszönhetõen - a neuraminidáz gátló készítmények már 1 éves kor feletti gyermekeknél is eredményesen alkalmazhatók az influenza elleni küzdelemben. Klinikai kutatások bizonyítják, hogy gyermekek esetében a neuraminidáz gátló készítményeket az influenza tüneteinek megjelenésétõl számított 48 órán belül alkalmazva:
az influenza tüneteinek hevessége és idõtartama 36%-al,
középfülgyulladással kapcsolatos szövõdmények kialakulásának lehetõsége 44%-al,
a láz idõtartama 24%-al csökkent.

A hagyományos tüneti kezelés idõtartamához viszonyítva az új terápia lehetõvé teszi, hogy a gyermekek 44%-kal rövidebb idõ alatt épüljenek fel a betegségébõl. A munkaadóknak, a társadalombiztosítónak és a szülõknek is egyaránt fontos eredmény, hogy a neuraminidáz gátlókkal kezelt gyermekek gyorsabb gyógyulása 20%-al csökkentheti a szülõk táppénzen töltött idejét. Klinikai kutatások bizonyítják, hogy a kezdeti tünetek megjelenésétõl számított 12 órán belül megkezdett kezelés további 3,1 napos csökkenést eredményez a betegség idõtartamában.

A terápiás alkalmazás mellett - az újabb kutatások eredményeként - fontos szerep jut a neuraminidáz gátlóknak az influenza megelõzésében is mindazok számára, akik nem védhetõk elég eredményesen vakcinációval, vagy valamilyen okból egyáltalán nem kaphatnak influenza elleni védõoltást, illetve mindazoknak, akik a járvány idõszakában tartanak a fertõzés lehetõségétõl. Ennek megfelelõen már prevenciós és gyermekgyógyászati céllal is alkalmazhatóak ezek a vényköteles készítmények Magyarországon.


[forrás: roche]
Forrás >>>