A megfázás
2006-02-08
A megfázás (meghûlés, grippe) nem azonos az influenzával, bár néhány tünet hasonló és mindkettõt vírusok okozzák. A megfázásért leggyakrabban a grippe- és az adenovírus a felelõs. Az influenzát az influenzavírus különbözõ törzsei okozzák. A megfázás általában enyhe lefolyású, pár nap alatt gyógyszer nélkül is meggyógyul.

Az influenza magas lázzal, elesettséggel, izomfájással jár. Természetesen ez is lehet enyhe lefolyású. A megfázás tüneteit mindannyian ismerjük, orrfolyás, orrdugulás, prüszkölés, torokfájás, torokkaparás, torokviszketés, torokégés, nehéz nyelés, kötõhártya-gyulladás, köhögés, krákogás, füldugulás, hõemelkedés, láz, izzadás, gyengeség, rossz közérzet, levertség, fáradtság és sorolhatnám tovább a kellemetlenségeket okozó tüneteket. A megfázás leggyakrabban õsz végén, tél elején, tél végén fordul elõ, de télen is gyakori.
Természetesen ez nem véletlenül van így. A lehûlés, a nyirkos, nedves levegõ, a 0 °C körüli hõmérséklet, általában 3 °C-tól 1 °C-ig kedvez legjobban a vírusoknak. A téli idõszakban, kora tavasszal a szervezet immunrendszere legyengül, energiái, vitamin- és ásványianyag-tartalma lecsökkennek. A kellemetlen idõjárás okozta rossz közérzet, a gyakran elõforduló téli depresszió szintén gyengítik a szervezetet.
Megfázás esetén is érvényes az a közmondás, hogy kettõn áll a vásár. Kell hozzá a vírusoknak kedvezõ idõjárás, mely találkozik a legyengült szervezettel. A nedves, hideg levegõ hatására a légutak, de elsõsorban az orr nyálkahártyájának az immunrendszere elveszti erõs védekezõképességét, a kórokozók a duzzadt, vérbõ nyálkahártyán könnyen megtapadnak és abba behatolnak, majd elszaporodnak. A nyálkahártya megduzzad és fokozódik a váladéktermelés. Ez okozza az orrdugulást, a bõ orrfolyást, a garat, a gége, a hörgõk és a tüdõhólyagocskák gyulladását.
A fokozott váladéktermeléssel, a köhögéssel és a prüszköléssel a szervezet védekezik és próbál a kórokozóktól, az elhalt nyálkahártyasejtektõl, vírus és baktériumtörmeléktõl megszabadulni.
A szervezet lázzal is védekezik a gyulladás ellen.
A nátha fájdalmas szövõdménye a melléküreg- gyulladás (homloküreg, arcüreg), a rostasejtek, a fülkürt- és a középfülgyulladás.
A felsõ légúti hurut általában pár nap alatt lezajló betegség, kellemetlen tünetekkel, de a szövõdményei súlyosak lehetnek. Ilyenek a melléküreg-gyulladás, középfülgyulladás, tüdõ-gége gyulladás.
A megfázás kezelésére mindannyiunknak megvan a sokszor hatásos és bevált módszere. Én a legfontosabbnak a pihenést, az orrcseppet, a láz- és fájdalomcsillapítót, a hársfateát és az inhalálást tartom. Amennyiben a megfázás tünetei nem enyhülnek és pár nap alatt nem gyógyulunk meg, akkor forduljunk háziorvosunkhoz vagy fül-orr-gégészhez. Az antibiotikum vírusok ellen nem hat. Amennyiben a vírusfertõzést bakteriális felülfertõzés követi, vagy ennek veszélye merülhet fel, abban az esetben antibiotikum is indokolt lehet.
Terápia: Láz- és fájdalomcsillapítás.
Az orr nyálkahártyáját lohasztó orrcseppek, nem túl forró kamillás vagy konyhasós gõzölés. Az orr és a homloküreg, szükség esetén a fül melegítése. Fokozott, bõséges folyadék fogyasztása. Kamilla-, hársfa-, csipkebogyó-, bodzavirágtea, ásványvíz, rostos gyümölcslé, vitaminokban, ásványi anyagokban, rostokban gazdag zöldségek, gyümölcsök, könnyû-vegyes táplálkozás célszerû. Legalább 1 hetes pihenés, de legfontosabb a megelõzés.
Dr. Benkõ András
fül-orr-gégész

A gyógyszerész tanácsa
Még egy egyszerûnek tûnõ lázcsillapítás is szakértelmet igényelhet. Nem szabad elfelejteni, hogy a láz csillapításával csak magát a tünetet (lázat) szüntettük meg, nem pedig az okot, az alapbetegséget. A láz tulajdonképpen a szervezet védekezõreflexe. Felhívja a figyelmünket, hogy valami baj van. A lázat csillapítani kell, de a gyógyszer beszerzésénél minden esetben kérjük ki a szakember tanácsát. Nagyon fontos, hogy tájékoztassuk gyógyszerészünket, milyen egyéb gyógyszert szedünk a lázcsillapító mellett, mert ettõl is függ a hatóanyag szakszerû kiválasztása. A többféle hatóanyag egymással kölcsönhatásba léphet, de az egyfajta hatóanyagból is veszélyes lehet a magas dózis.
Forrás >>>