A téli titok: mozgás, étrend, életmód
2006-02-10
Szeretné elkerülni, hogy a tél rossz emlékeket hagyjon maga után? Bizonyára igen, ezért elõzze meg a bajt: juttasson a szervezetébe megfelelõ mennyiségû, létfontosságú nyomelemet! Ezekbõl az anyagokból (szelén, réz, bór, jód, mangán, vas...) - mint nevük is jelzi - csak kis mennyiségre van szükség, szerepük mégis nagyon jelentõs az élõ szervezet mûködésében. Hiszen optimalizálják a védekezõ mechanizmusok hatékonyságát, megkönnyítik a betegségek utáni felgyógyulást, és megelõzik a fogyókúra következtében esetlegesen fellépõ testi-lelki legyengülést. Biztos szövetségesként számíthat rájuk a csöpögõ orr és más téli kellemetlenségek elleni küzdelem során is.

Ha a hideg évszak már sokszor próbára tette a család egészségét, és a tél "örömét" általában csak az jelenti az önök számára, hogy elõbb-utóbb véget ér, tanácsos figyelni a védekezésre. Fontos tájékozódni annak eszközeirõl, melyek közül most kiemelünk néhányat.
Mozgás és téli étrend
Az egészség megõrzésének egyik alapvetõ feltétele a sport, a fizikai aktivitás. Ideális, ha az ember hetente háromszor beiktat 30-30 perc mozgást: például kocog (sétál), biciklizik. Nagyon fontos azonban ügyelni az étkezésre is! Nem kell teljesen felborítani a megszokott étrendet, de semmiképpen se feledkezzen meg a gyümölcsökrõl, zöldségekrõl télen sem. Próbáljon meg naponta többfélét fogyasztani belõlük, hetente pedig legyen hal az étlapon. Nem is olyan nehéz dolog ezt megvalósítani, és kiválóan megerõsíti a szervezetet, felkészíti a zord napokra.
Nyomelemkúra
A gyógyító-megelõzõ téli étrend tehát sokat segíthet a "téli bajok" elkerülésében. Ennek kitûnõ kiegészítõje lehet egy nyomelemkúra, melyet legelõnyösebben a tél elsõ felében iktathat be az egészségével tudatosan foglalkozó ember, akkor, amikor nõ a stressz, és hihetetlenül messzinek tûnik még a nyár. A nyomelemek közül külön is fel kell hívni a figyelmet a szelénre, ami nagyon hatékony antioxidáns hatású, ezért erõsíti az immunrendszert, lassítja az öregedési folyamatot. Kimutatható komoly méregtelenítõ hatása is: segít kiüríteni a szervezetbõl a nehézfémeket (kadmiumot, higanyt, ólmot) és az alumíniumot. Káros szenvedélyeink, az alkoholfogyasztás és a dohányzás is bõven nyomot hagy sejtjeinkben - ennek az eltüntetésére is jó szolgálatokat tesz a szelén. Már csak az a kérdés, milyen élelmiszerekkel vehetjük magunkhoz ezt a sokoldalúan hasznos nyomelemet. A válasz: a gabonafélék (különösen a csírájuk), tejtermékek, a hús, a hal tartalmazzák elsõsorban a szelént. Fáradtság esetében mindenképpen gondoljunk a szelénbevitelre - ezzel elkerülhetjük az ismétlõdõ fertõzéseket, illetve a mégis bekövetkezõ megbetegedés enyhébb lefolyású lesz. Ha a napi étkezésen felül, terápiás célzattal szedjük (természetesen a gyógyszerész vagy orvos tanácsát kikérve), jó eséllyel vehetjük fel a harcot a vírusok ellen is. Röviden: a szelén a téli betegeskedés elleni harc egyik nélkülözhetetlen eszköze.
A védekezõképesség megerõsítése
Ha szervezetünk védõbástyái meggyengülnek, egy kisebb megbetegedés is komoly, hosszan tartó kellemetlenségeket okozhat. Mindenképpen megéri tehát gondot fordítani immunrendszerünk megerõsítésére. Ehhez is szükséges a tudatos étkezés, szükség esetén megfelelõ patikaszerekkel kiegészítve. Az immunrendszer szempontjából kulcsfontosságú másik nyomelem a réz. Ez az elem aktiválja az anyagcserét, véd a fertõzések ellen és komoly gyulladás-gátló hatással is rendelkezik. Hiányát fáradtság, kimerültség adja tudtunkra, de vigyázat: a túladagolás tünetei is ugyanezek lehetnek. A réz megfelelõ forrásaként szolgálhat a máj, a rák, a kagyló, a gabonafélék, egyes zöldségfélék. A fogamzásgátló tabletta és a hormonkezelés egyaránt növeli a test réztartalékát. A réznek két-három napra van szüksége, hogy kifejtse fertõzésgátló hatását, de kúraszerû alkalmazása nem szükséges, mivel rézhiányos állapot elég ritkán fordul elõ. Fontos figyelni rá, hogy a réz más nyomelemekkel is társítható - az ezüst és a bizmut kiegészítõ antiszeptikus hatást biztosít. Az ezüst fõleg az orr és a szájüreg, a bizmut pedig a torok és a gyomor fertõzéseinek elkerülésében lehet segítségünkre.
A gyógyszerész tanácsa
Meghûlés, nátha, láz, fáradtság, esetleg influenza, légúti megbetegedések: gyakori és bizony kellemetlen téli "vendégek". Sok ember szervezete legyengül a hideg évszakban, a baktériumok és vírusok viszont épp ilyenkor vannak elemükben. Természetesen, mint mindig, most is igaz, hogy jobb dolog a megelõzés, mint a gyógyítás. A leghelyesebb, ha már az õsz beköszöntével gondol az ember a téli idõszakban nagy valószínûséggel megjelenõ kisebb-nagyobb ártalmakra, és ennek megfelelõen állítja be életmódját, étrendjét, alakítja át mindennapjait. Óvatosan bánjon a különféle gyógyhatású készítmények, étrendkiegészítõk ellenõrzés nélküli, mértéktelen fogyasztásával! Gyógyszerésze szívesen segítségére lesz ebben a kérdésben is.
[Forrás: Galenus]
Forrás >>>