Aktívan a passzív dohányzás ellen
2005-08-12
Aki mellett dohányoznak, maga is megszívja Bár nagy elõrelépések történtek az ártatlanok védelmében, többek közt a nyilvános helyeken történõ dohányzás megtiltásával, mégis sokan vannak, akik kénytelenek úgy dohányozni, hogy közben rá sem gyújtanak.

Közismert tény, hogy a passzív dohányzás, a környezetünkben lévõ cigarettázók füstjének a belélegzése nemcsak kellemetlen érzés, hanem valóságos veszélyt is jelent az egészségre. Azt viszont már kevesebben tudják  akármilyen meglepõ is , hogy a mindenki által élvezhetõ füst több káros anyagot (szénmonoxidot, nitrogén-oxidokat) és rákkeltõ vegyületet (kátrányt, benzolt) tartalmaz, mint a dohányos által beszívott.
A veszélyeztetettség
A passzív dohányzás természetesen annál veszélyesebb, minél többet van a szenvedõ fél füstölgõ barátainak társaságában. Ismerünk azonban egyéni tényezõket is, amelyek különösen hajlamossá tehetnek a dohányzás okozta megbetegedésekre.
Ezzel kapcsolatban elsõsorban az anyaméhben fejlõdõ magzatot kell megemlíteni, de a szívbetegek és a légzõszervi panaszokban szenvedõk is jól teszik, ha különösen óvakodnak a füsttõl. Kisgyermekek esetében a hirtelen csecsemõhalál bekövetkezése, a hörghurut, az asztma és a fülgyulladás kialakulása írható sok esetben ennek a környezeti ártalomnak a számlájára. Felnõttek esetében 25 százalékkal nõ a szívbetegségek fellépésének kockázata. A passzív dohányzás nyomán fellépõ halálesetek elsõsorban a szív koszorúsereinek a megbetegedésére vezethetõk vissza, azonban a rákbetegségek, elsõsorban a tüdõrák gyakoribb elõfordulása is megfigyelhetõ a veszélyeztetett személyek körében.
Egyre kisebb tolerancia
Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a fenti szomorú adatok egyre közismertebbek lesznek, így mind többen nyilatkoznak úgy, hogy zavarja õket a dohányzás, egyes felmérések szerint még a szenvedély rabjainak majdnem a fele is utálja (mások) füstjét!
Másik, viszonylag új jelenség, hogy a fiatal nemdohányzók is egyre inkább és egyre több helyen intoleránsak a bagósokkal szemben. Franciaország például a dohányosok egyik utolsó mentsvára a nyugati világban, de a megkérdezettek majdnem kétharmada újabban már ott is pártolná a nem dohányzók védelmét szolgáló törvények szigorítását.
Mi a megoldás?
Varázsütésre természetesen nem oldódik meg a probléma, de aktívan kell tenni ellene. Fontos betartani és betartatni a szabályokat, melyek közül igen fontos az, amelyik azt írja elõ, hogy közintézményekben, munkahelyeken csak az erre kijelölt helyen szabad füstölögni!
Tapasztalatok szerint legjobban a közlekedési eszközökön tartják be az elõírásokat, a legrosszabb a helyzet persze a bárokban és kávézókban.
Alapszabály, nem illemszabály: zárt térben sose fújjuk egymás arcába a füstöt, fõképp, ha nemdohányzó is van a társaságban. A gyerekeket, idõseket, betegeket pedig különösen kíméljük  ha már magunkra nem vigyázunk!
[forrás: Galenus]
Forrás >>>