Haj, haj
2011-02-07
Az emberiség kezdeteitõl fogva nõk és a férfiak egyaránt ápolják, formálják hajukat. Az ókori perzsák például a vörösesbarna, fénylõ hajszínt adó hennát kedvelték, és a növény a mai napi divatos „hajfesték” maradt. Megjelenésünk egyik legszembetûnõbb eleme frizuránk, így annak ápoltsága, kiemelten fontos.

Az egészséges és szép haj egyenletesen sûrû növésû, természetes állapotában mindenütt egyforma színû, selymes tapintatú és fényes csillogású. E tulajdonságai egyben a fejbõr épségének és a szervezet egészséges mûködésének látható bizonyítékai. A hajápolási szokásokat az egyéni igények és a haj tulajdonságai határozzák meg.

A zsíros haj


A kozmetika által zsíros hajnak nevezett problémát a bõrgyógyászati szakirodalom seborrhoea néven különbözteti meg. Az arcbõr zsíros, fénylõ, jellemzõ a hajas fejbõr és homlok határán a korona alakban látható lemezes hámlás és a kissé vérbõ alapú gyulladás.

A hajszálak összetapadnak, fényüket is elveszítik. Az állapotot jelentõs izzadás is kíséri. Kellõ és rendszeres ápolás híján igen-igen kellemetlen „testszag” is kialakulhat, ami a fokozott faggyútermelésbõl és annak bomlásából adódik. A probléma örökletes eredetû, de valódi okai összetettségük miatt részleteiben még nem ismertek.

A fiatal férfiakon a bõr fokozott faggyútermelése pubertáskor után jelentkezik leggyakrabban. Nõk esetében hormonzavarok is elõidézhetik a haj zsírosodását, de bizonyos betegségek és lelki zavarok is kiváltó tényezõi lehetnek. A megfelelõ kezeléshez feltétlenül fontos, hogy igyekezzünk feltárni a zsírosodás valószínû okát. A fejbõrre kerülõ folyamatosan képzõdõ zsírt rendszeresen távolítsuk el.

A kozmetikai ipar a zsíros haj kezelésére ma már igen-igen megbízható és a korábbiakhoz képest kevésbé irritatív készítményeket ajánl. A kínálatban szerepel a pityrosporum gombák elleni hatással bíró készítmény is. Ezek a készítmények igen jó hatásúak, de folyamatos és tartós alkalmazásuk felboríthatja a normál mikro-flóra egyensúlyát, így alkalmazásuk csak a tünetek megszûntéig javasolt. Igen makacs esetekben a már régen is bevált kátrányszármazékot tartalmazó samponokat ajánlott használni, természetesen e készítményeket is átmeneti ideig.

A száraz haj


Jóval többször okoz gondot az érzékeny és száraz, atópiás bõr, melynek faggyúképzõdése csekély mértékû. Bizonyos kórokozók, például a Staphylococcusok könnyen elszaporodnak rajta, jelenlétükre a testszerte jelentkezõ finom, korpázó hámlás utal.

Akinek száraz a bõre, legtöbbször igen sok vegyi anyagra, táplálékra és a pollenekre is érzékeny, épp ezért csak az érzékeny bõrûeknek ajánlott termékeket használja.

A korszerû hajápolók a természeteshez hasonló faggyúösszetételt igyekeznek kialakítani a fejbõrön, hogy megszüntessék a bõrszárazságot és az olykor kellemetlen viszketést is. A hajszõkítés, a tartós hullám (dauer) alkalmazása száraz haj esetében különösen nem ajánlott, mivel ezek elvékonyítják a hajszálakat, roncsolják azok szerkezetét, amelyek ezután már nem képesek regenerálódni.

Gyakran a pikkelysömör okoz jellegzetes szarupikkelyes beszûrõdéseket, fõleg a hajas fejbõr, homlokbõr határán, és a fülek mögötti felszíneken. Gyógykezelését bízzuk a szakorvos döntésére. A foltos hajhullás ugyancsak csak szakorvos javallata alapján kezelhetõ. Szintén forduljunk szakorvoshoz a gyermekek fejbõrén kialakult elváltozások esetén.

Milyen gyakran mossunk hajat?

Mindig, ha úgy érezzük, hogy nem tiszta. A munkavégzéssel, sportolással együtt járó izzadás, a konyhagõz, a külsõ szennyezõdések lerakódása gyakoribb hajmosást tehet szükségessé.

Az egészséges hajat csakis normál hajsamponnal mossuk meg. A gombaellenes készítmények rendszeres alkalmazása ilyen esetekben teljesen felesleges, hiszen a természetes ökológiai egyensúlyt borítjuk fel.
Serdülõkorú sportolók számára kifejezetten ajánlott, hogy csak semleges hatású készítményeket használjanak.
Nagyon fontos a fésû és a hajkefe rendszeres tisztán tartása, hogy a rájuk tapadt kórokozók ne kerüljenek vissza a hajzatba.

Amikor hiányzik…

Érdekes kérdés, hogy egyeseknek miért tud feltûnõen hosszúra megnõni a haj, de úgy tûnik, a kopaszodás okai több embert foglalkoztatnak. Ez érthetõ is, hiszen az állandóan és folyamatosan növekvõ hajzat természetes, de a hirtelen hajhullás, a „megkopaszodás” nõknél és férfiaknál egyaránt komoly pszichés következményekkel járhat. A teljes megkopaszodás, a szõrzet elvesztése szerencsére igen-igen ritka. Nõknél alig, a férfiak esetében már gyakrabban fordul elõ.

A kopaszodás folyamata a pubertáskor végével kezdõdik. Egyes felmérések szerint a férfiak közül majdnem minden ötödik már a serdülés idõszaka után kezd kopaszodni, majd 30 éves kor után válik kifejezetté a haj jellegzetes gyérülése. Az 50 év feletti fehér bõrû férfiak kb. 60 %-ánál alakul ki valamilyen formájú kopaszság. Egyes népcsoportokban jóval kevesebb a kopasz férfi. Nõknél gyakori a szülést követõ hajgyérülés, olykor nagy mennyiségû folyamatos hajvesztés. Idõsebb nõknél is tapasztalható nagyobb hajritkulás.

A hajszálak állapota jól jelzi a szervezet aktuális zavarait. Az idült gyulladásokkal járó állapotok, a hormonális és az anyagcserezavarok, a lelki megrázkódtatások bizonyítottan okai a hajszálak sérüléseinek, az egészségestõl eltérõ állapotának.

Forrás >>>