Tegyen a csontritkulás ellen
2011-02-07
Közhelyszámba megy, hogy az egészséget százszor könnyebb elveszíteni, mint visszaszerezni. Különösen hangsúlyozandó ez a csontritkulás, az oszteoporózis vonatkozásában, hiszen a már kialakult betegség esetén a csont tömegének növelése igen nehéz, ha ugyan nem lehetetlen.


Kiemelt fontosságú tehát, hogy már fiatalkorban biztosítsuk a csontfejlõdés optimális feltételeit. A csontritkulás elleni küzdelemben a megelõzés a leghatékonyabb eszköz.

Nem sokan tudják, hogy a csontritkulás elleni harcot már igen fiatalon el kell kezdeni: gyermek- és fiatal korban a lehetõ legnagyobb csonttömeget kell kialakítani, mert idõsebb korban már csak a csontveszteséget lehet csökkenteni!

Az oszteoporózis megelõzésében kiemelt jelentõségû az optimális kalciumbevitel. Hiszen a kalcium nem egyszerûen építõkõ, a szérum kalciumtartalma úgynevezett feed-back mechanizmus alapján visszahat, gátolja a mellékpajzsmirigyben termelõdõ parathormon elválasztását, és ezzel a csontbontás folyamatát.

A WHO, az ENSZ Egészségügyi Világszervezete a föld minden lakója számára megfogalmazta a csontritkulás megelõzéseinek alapelveit, illetve megmondta, hogy mit kell pontosan tennünk.

A csontritkulás megelõzéseinek alapelvei

- A kalciumban gazdag ételek - tejtermékek - fogyasztásának növelése. Legyen mindennap az étrendben tej, sajt, túró, reggelire, uzsonnára joghurt vagy kefír. (Ez különösen Magyarországon aktuális, ahol sajnos nagyon kevés tejtermék fogy.)
- Szükségleten felüli fehérjefogyasztásnál növelni kell a kalciumbevitelt is. (Sajnos ez is vonatkozhat a magyarokra: túl sok a hús és túl kevés a zöldség, gyümölcs az étkünkben.)
- A mozgásmennyiség növelése, rendszeres sportolás.
(Ha valamiben élen járunk, az az elhízás - és az egy gyerekre jutó sportolás idejének rövidsége)
- Az alkohol- és kávéfogyasztás mérséklése, a dohányzás mellõzése.

Mindehhez tehát nem sok hozzátennivalónk lehet. Talán csak annyi, hogy ha a csontritkulás rizikófaktorai már fennállnak, fokozottan kell ügyelni az optimális kalciumbevitelre, akár gyógyszer formájában is. A posztmenopauzás (klimax utáni) oszteoporózis megelõzését célzó hormonkezelést is érdemes kiegészíteni kalciumpótlással.

dr. Valló Ágnes
belgyógyász

Forrás >>>