A lapos has titka
2005-09-20
Darázsderékról, lapos hasról álmodik? Nyugtassa meg magát! Igenis, lehetséges fokokat visszaállítania a derékövön. Viselhet szûk szoknyát, nadrágot és strechpólót, ha elolvassa és megfogadja csokorba gyûjtött tanácsainkat.


Amikor önnek valamivel már le kell szorítania pocakját, sajnos, elmondható: eljött az ideje változtatni étkezési szokásain!

Kiegyensúlyozott, rostdús ételekben gazdag diétával megszabadulhat a teste egyes helyein lerakódott, fölösleges kilóktól. Különösen akkor mûködik jól a program, ha a diétát rendszeres tornával, testmozgással egészíti ki! Kitartás, önfegyelem és rendszeresség a záloga annak, hogy Ön visszanyerhesse fiatalos alakját. Határozott, nem megerõltetõ, gyorsan elsajátítható torna-programot válasszon, a hasizmokat, a comb és far izmait megmozgató gyakorlatokat végezzen.

Úgy véli, nem fog menni? Aggódik, hogy emésztési problémái adódnak? Stresszes lesz, ha nem kaphatja meg napi adag csokoládéját? Utálja az ásványvizet, szemernyi ideje sincs önmagára? Olyan hatékony megoldásokat javaslunk ehhez, melyek szakemberek tanácsain alapulnak. Hogy pontosan meghatározhassa az önt érintõ problémákat, végezze el az itt szereplõ rövid tesztet. Válaszoljon a kérdésekre, majd az eredménytõl függõen lapozzon a megfelelõ fejezethez. Ha azonos számban kap két betût is a válaszadás befejeztével, az azt jelenti, hogy az ön problémájának többféle oka van, és sajnos, ez fordul elõ a nõknél a legtöbb esetben.

Teszt a szükségletek meghatározásához


1. Gyakran érzi úgy, hogy étkezés után felfúvódik?
Igen: D
2. Azt veszi észre magán, hogy egyre idegesebb és ingerlékenyebb?
Igen: D
3. Elmúlt 40 éves?
Igen: A
4. Felfúvódik a menstruációját megelõzõ napokon?
Igen: C
5. Van egy vagy több gyermeke?
Igen: A
6. Az utóbbi idõben kevés gyümölcsöt (öt darab alatt) vagy zöldséget evett naponta?
Igen: B
7. Gyakran ebédel állva vagy sebtében az íróasztalánál?
Igen: D
8. Néhány éve már lemondott a sportolásról?
Igen: A
9. Sok nyers zöldségbõl álló ételt fogyaszt?
Igen: B
10. Úgy gondolja, hogy van valamennyi súlyfeleslege?
Igen: A
11. Székrekedése van a menstruációja elõtt?
Igen: C
12. Gyakran fáj a hasa?
Igen: D

Számolja össze a betûit!

Ha többségben van az "A":
Olvassa el az "Adja le végre fölösleges kilóit" fejezetet.

Ha többségben van a "B":
Válassza ki a "Szüntesse meg a felfúvódást" fejezetet.

Ha többségben van a "C":
Forduljon az "Enyhén korrigálja a megbillent hormon-egyensúlyt" fejezethez.

Ha többségben van a "D":
Tanulmányozza a "Szálljon szembe a stresszel és lazítson" fejezetet.

Adja le végre fölösleges kilóit

Súlygyarapodás, a hasizmok lazulása mindenki számára ismerõs jelenség lehet. Íme néhány fortély a bajok orvoslására.

Amikor egy nõ hízik, általában kikerekedik a hasa (még jó, ha csak egy kissé), de fõként a combja, feneke, csípõje... A negyvenes évektõl kezdve, a nõi hormon fokozatos csökkenésével raktározódnak ezek a felesleges kilók, és általában "kalácsformában".

Az étkezési szokások természetesen hozzájárulnak ehhez. Egyesek "rágcsálnak" két étkezés között, mások sok cukrot fogyasztanak, megint mások összességében sokat esznek. Aztán vannak olyanok, akiknek "csengetnek", azaz farkaséhség jön rájuk 11 és 18 óra között. Ezeknél a nõknél gyakran tapasztalják az inzulin, a hasnyálmirigy által termelt hormon kiválasztásának zavarát, ami elõsegíti a zsírréteg felhalmozódását a hastájékon. Ehhez hozzájárul az a tény, hogy a gyermekszülések után a hasizmok általában meglazulnak, és ezért nem tölthetik már be a "fûzõ" szerepét. Végezetül a menopauza idején (a változás korában) a gerincoszlop 2-3 cm-rel összébb esik, ami befolyásolja a további zsírpárnák képzõdését. A késõbbiekben közölt diétán és az említett tornán kívül íme néhány "fogás" a probléma kiküszöbölésére.

Tanácsok

Csaljon egy kicsit: "leszorító", vastagabb szálú, feszes harisnyanadrággal. Az kissé eltünteti a felesleges domborulatokat. Testhez álló ruhában javít az alakon.

Kényeztesse a hasát: a napi masszázs a megfelelõ krém kíséretében megmozgatja a hájszövetet, nyújtó hatást fejt ki és erõsíti az izmokat.

Õrizze meg a méretét: ennek 50 év fölött is sikerülnie kell, hála az olyan sportoknak, melyek nyújtják a gerincoszlopot. Ilyen a stretching és az úszás. Napközben tartsa a hátát egyenesen, és gyakran nyújtózkodjon.

Hajtsa ki magából, amit lehet: a zöldtea vagy az édesköménybõl, bogáncsból, gyömbérbõl készült tea fogyasztása például igen hatásos.

Szüntesse meg a felfúvódást

A fájdalommal járó, kellemetlen felfúvódás elkerülhetõségének titka a rostokban rejlik.
A gyümölcsök és zöldségek fogyasztásakor elõfordul, hogy rosszul sikerül az igyekezet... vagy túl jól. Az eredmény mindig ugyanaz: rossz emésztés, hasi kellemetlenségek kíséretében. A rostokat gyakran figyelmen kívül hagyják, napi 15 gramm belõlük az átlagfogyasztás, míg a duplájára lenne szükség. A növényi rostok ugyanis javítják az emésztést, a bélflóra állapotát, továbbá a jóllakottság érzését keltik... Röviden szólva elengedhetetlenek a megfelelõ diétához, a régi alak visszanyeréséhez. A szabály az, hogy nem szabad sem túl sokat, sem túl keveset enni belõlük, és nem mindegy, hogy milyen formában visszünk be rostokat szervezetünkbe. (a helyes zöldség-kiválasztásról olvashat lentebb).

Kezdetben fogyasszon két adag zöldséget naponta, majd növelje a mennyiséget. Legyen óvatos, és a legkisebb fájdalom jelentkezésekor is már csökkentse az adagot, hogy az ne támadja meg a vastagbelet. Két-három napig hasmenést fog tapasztalni, ami azt jelzi, hogy jól ürít a vastagbél. Legyen kitartó, és a végén minden rendben lesz!

Milyen zöldséget válasszon? Mibõl mennyit, hogyan fogyasszon?

Ha az ön bélrendszere érzékeny, sérülékeny, kerülje a sötétzöld színû zöldségeket (póréhagyma, paprika, paraj, bab). Részesítse elõnyben a tököt és a sárgarépát. Vigyázzon a túlzott mennyiségû nyers zöldséggel: paradicsomból, uborkából például ne egyen túl sokat, mert az irritálhatja a bélcsatornát. Jobb, ha ezeket vegyíti azonos mennyiségû fõtt zöldséggel (lehet fehérrépa, kukorica, zöldbab) vagy keményítõ tartalmú körettel (tészta, burgonya, rizs). Megfõzheti vagy lereszelheti a gyümölcsöt, zöldséget, hogy emészthetõbb legyen. Ezáltal bizonyos mennyiségû rost eltûnik, de marad belõle elég!

Enyhén korrigálja a megbillent hormon-egyensúlyt

A menstruációs ciklus alatt a legtöbb nõ a mellduzzadással együtt hasa felpuffadását is észleli. Ezért a hormon-egyensúly kisebb felborulása a felelõs, amin bizonyos fokig lehet segíteni.

Néhány nappal a menstruáció elõtt a mell feszül, és fájdalmassá is válhat. A has már reggel, felébredés után is puffadt lehet. A menstruációs ciklus második felében bizonyos nõk attól szenvednek, hogy megbomlik a szervezetükben az ösztrogén és a progeszteron (közötti egyensúly. Ilyenkor a szövetekben a vízvisszatartás nõ, a tünetek a lábakon, a mellen és a hason jelentkeznek. Ismeretes, hogy ez a jelenség a kor elõrehaladtával és stressz-hatásra fokozódik. Fõleg azokat a nõket érinti, akiknek természetes a ciklusuk, nem szednek fogamzásgátlót, de kisebb mértékben a tablettát szedõk is szenvednek tõle. Az is elõfordul, hogy az ovuláció (tüszõrepedés) idején (általában a menstruáció utáni 14. napon) fúvódik fel a has.

Tanácsok

Változtasson a szokásain: Ne egyen sósan, hogy korlátok közt maradjon a vízvisszatartás. A kritikus idõszakban mellõzze felvágott, sajt, chips, konzervek fogyasztását. A méregtelenítés miatt igyon eleget (napi két liter folyadék elfogyasztása ajánlott), és lehetõleg ne fogyasszon alkoholt. Feketetea, kávé helyett fõzzön inkább vizelethajtó herbateát.

Fogyasszon gyógyhatású készítményeket: A különbözõ növényi hatóanyagok segíthetik ön szervezete egyensúlyának visszaállításában. Érdeklõdjön gyógynövényboltban, mely terméket ajánlják az ön problémájára.

Szálljon szembe a stresszel és lazítson

Annál inkább puffad a hasa, minél idegesebb, minél több feszültség gyûlik fel önben? Ha így van, tegyen a stresszt kiváltó tényezõk ellen!

Noha a stressz nem játszik közvetlen szerepet a zsírlerakódásban, néhány óra alatt puffadást okozhat. Ennek pszichikai oka van. Az idegfeszültségekkel teli idõszakokban az emberek általában nem törõdnek az egészséges táplálkozással, és rossz az emésztésük. Ebédidõben állva megesznek egy-két szendvicset, isznak rá valamilyen üdítõt, vagy ebéd helyett egyszerûen csak csokoládét majszolnak. A kávéivást és a dohányzást pedig túlzásba viszik. Ennek eredménye, hogy a székrekedés, a felfúvódás és az egyéb kellemetlenségek egyre gyakoribbakká válnak.

Tanácsok

Tanuljon meg relaxálni: a lazítás messze a legjobb eszköze a stressz elleni védekezésnek. Ha nem tudja, hogyan kell valóban hatásosan pihentetnie testét-lelkét, forduljon szakemberhez. Feltétlenül jógázzon, még vastagbél-problémák esetén is használ.

Próbáljon meg enyhe "segédeszközöket" igénybe venni: szedjen kis adagban magnéziumot (nagy adagban hasmenést okoz). Kávé helyett igyon a gyógynövényboltokban kapható frissítõ teákból. Esténként sétáljon legalább fél órát. Megnyugszik majd, és így alvása is sokkal pihentetõbb lesz.

Lassítsa a "ritmust": fordítson elegendõ idõt a napi alaptevékenységekre, a tisztálkodásra, az öltözködésre.

Táplálkozzon nyugodt körülmények között, koncentráljon az ízekre, ne siettesse magát.

Táplálkozzon megfelelõen: tartsa be a rostdús diétát, és olvassa el a felfúvódás elleni teendõkrõl szóló, fentebb közölt fejezetet.

A rostdús étrend

Ha rendszeresen és pontosan követi az elõírásokat, lehetõsége lesz szenvedések nélkül lefogyni. Tartsa be az elõírásokat, hogy az állandó éhség okozta kellemetlen közérzet csak rossz emlék legyen.
A menüben legyen protein az izmok erõsítésére, továbbá zöldfõzelék és gyümölcs, mégpedig olyan, melyet a bélrendszere könnyen "elviseli". A keményítõrõl sem szabad megfeledkezni, mely az energikusság és a telítettség érzését kölcsönzi önnek, és persze a vitaminok is fontosak. Íme egy napi menü!

A reggeli

Vitaminokban gazdag, kiadós, hogy erõt adjon önnek egész délelõttre.

Lehet benne: valamilyen cukor nélküli, meleg ital, 20 g kenyérféleség, három keksz 5 g vajjal, esetleg egy kávéskanál dzsemmel, vagy három szárazsütemény, ízlés szerint. Egy bögre sovány tej, natúr joghurt, 100 g sovány, fehér sajt, házi kompót vagy gyümölcssaláta, reszelt alma, körte, õszibarack vagy egy kis méretû banán (ízlés szerint váltogatva) szintén fogyasztható. Nagyon érett gyümölcsöket válasszon.

Az ebéd

Tartalmas, kiegyensúlyozott és protein-tartalmánál fogva segít fenntartani az energiaszintet.

Lehet benne: 100 g fõtt zöldség, 100 g hal, sovány hús vagy szárnyas, 100 g fõtt burgonya, vagy 50 g kenyér, esetleg valamilyen sovány tejtermék, szezon szerinti hámozott gyümölcs vagy cukor nélküli kompót.

A vacsora


Könnyû, de mégis laktató.

Például: rántás nélküli leves, 80–100 g fõtt zöldség, kevés fõtt burgonya vagy kenyér, 100 g hal, egy tojás, egy szelet sovány sonka vagy 40 g sovány sajt vagy egyéb sovány tejtermék, gyümölcs.

Kapcsolódó anyagaink:
Az elhízásról pszichológusszemmel
Emelje maximumra
Fogyni akarok
15 jótanács fogyókúrázóknak
Ártalmatlan falatok - Miért nassolunk?

Forrás >>>