A tejfogak ápolása
2011-02-07
Bár a tejfog nem maradandó, mégis figyelmet kell fordítani ápolására, hiszen állapota hatással van a késõbbi fogakra.


A tejfogak felépítése a maradandó fogakéhoz hasonló. Szuvasodásuk könnyen felismerhetõ, ellátásuk azonban nehézkes, mivel sokszor nincs kellõ mennyiségû ép fogszövet. A szuvas fogak már kezdetben baktériumgazdag környezetet okoznak, sõt meggyengíthetik az immunrendszert. A tejfogak szuvasodása az általános egészségi állapot romlásán túl befolyásolhatja a rágás minõségét, valamint a beszéd fejlõdését is. Ráadásul a hiányzó tejfogak a maradandók elhelyezkedését is befolyásolják.

A szakemberek véleménye a kezdést illetõen eltérõ. Egy részük úgy tartja, hogy már az elsõ fogak megjelenése elõtt el kell távolítani a nyelvrõl a lepedéket. Más felfogás szerint kétéves kor alatt elõször csak tiszta vízzel – fogkrém nélkül – ajánlott fogkefélésre és öblítésre szoktatni a gyermeket. Ezután kell megkezdeni a rendszeres fogápolást a babafogkrém- és -fogkefe segítségével.

Az elsõ fogak megjelenése után érdemes fogorvoshoz fordulni. Ezután az õ utasítása szerint évente egy-két alkalommal szükséges ellenõrzésre menni.

Forrás >>>