Az éltetõ és gyógyító víz
2006-02-05
Nemcsak gyógyvízzel és termálvízzel lehet gyógyítani, hanem sima vízzel is. Sebastian Kneipp, a nagy német természetgyógyász a XIX. században így fogalmazott: "Ez a gyógyítás igazi mûvészete, se túl sokat, se túl gyakran, mindent a maga idejében."


A természetgyógyászat módszertani kulcsszava a mérték. Sem a hosszan tartó hideg, sem a tartós meleg fürdõ nem helyes. A hideg víz eszerint csak 20–30 mp-ig alkalmazható és kizárólag csak meleg testre, de mihelyt fázik a beteg, rögtön abba kell hagyni a hideg fürdõzést. Nyilvánvaló, hogy minél hidegebb a víz, annál rövidebb ideig szabad csak alkalmazni. A gyenge szervezetûek ne kezdjék a kúrát túl hideg vízzel. A hideg vízbe mártott szivaccsal vagy ruhával való lemosás enyhébb hatású, mint a hideg vízfürdõ, de azért hatásos gyógymód az is. "A meleg víz egyedül renyheszt, elpuhít, a befejezõ hideg vizes lemosás erõsít, edz és egészséges fejlõdést biztosít."

A gyulladt testrészen a hideg vizes borogatás csökkenti a fájdalmat, és elõsegíti a gyógyulást. A hûtõfürdõ a legbiztosabb lázcsillapítási módszer. A hideg vizes fürdõ frissít, sõt erõsíti az immunrendszert. A meleg víz ellenben ellazít, tágítja az ereket, fokozza az anyagcserét, így gyorsul a kiválasztás. A bõr pórusai, erei kitágulnak, megindul a verejtékezés. A salakanyagok ily módon hamarabb távoznak a szervezetbõl. A harántcsíkolt izmok ellazulásának köszönhetõen csökken az izomgörcs okozta fájdalom. A simaizmok is elernyednek, ennek következtében enyhülnek a görcsös fájdalmak, oldódik az epehólyag és a húgyhólyag görcse is.

Megfázás, hólyaghurut, izomgörcs, egyes krónikus ízületi betegségek esetén. 37–38 °C-os vízben 10 perc fürdõzés igen hatásos lehet. Az alacsony vérnyomásúak viszont csak langyos fürdõt alkalmazzanak, mert a meleg víz csökkenti a vérnyomást.

Gyógyítás váltakozó hõmérsékletû vízzel


Az egyik legegyszerûbb ingerterápia a hideg és meleg vizes zuhanyozás. A zuhanyozást mindig meleg vízzel kell kezdeni és hideg vízzel befejezni. Ezt egymás után többször lehet váltogatni, de mindig a hideg víz legyen az utolsó. A meleg vizes zuhanyozás kb. 2 percig tartson, a hideg vizes zuhanyból elég 30 mp is. Aki a hideg vizet nem bírja, az hideg vizes szivaccsal is letörölheti testét. A váltakozó hõmérsékletû víz tehát frissít, erõsíti az immunrendszert, javítja a keringést.

Érszûkület esetén a lábat felváltva kell egy-egy lavor meleg, majd hideg vízbe helyezni, többször egymás után.
A meleg vizes fürdõ hatása gyógynövénykivonatokkal, illóolajokkal, sõt egyszerû konyhasóval még fokozható.
A fürdõvízbe csepegtetett levendulaolaj vagy -fõzet nyugtat, az eukaliptuszolaj pedig frissít, tisztítja az orrot, tágítja a hörgõket. A gyógyszertárban többféle illóolaj és gyógynövény kapható, és felvilágosítást is nyújtanak.

dr. Benkõ András
fül-orr-gégész

Forrás >>>