Finom fogkrémek
2011-02-07
A kisgyermekek számára ugyanúgy fontos a fogmosás, mint a felnõtteknek, ám néha nehéz rávenni õket. Sokan úgy tartják: a kisgyerek számára a fogmosást játékossá kell tenni.


Ezért számos gyártó készít nekik például csillámló, különbözõ színekben és formában kinyomható zseléket vagy többszínû, csíkos pasztákat. A gyermekfogkrémek íze is változatos, különféle gyümölcsökre, rágógumira emlékeztetõ ízekben kaphatók.

A gyermekfogkrémek nagyon fontos összetevõje a fluorid, mert a fogszuvasodás megelõzésében, illetve csökkentésében nagy szerepet játszik.

A gyermekfogkrém kiválasztásnál fontos szempont a fluor mennyisége.

A fogkrémekben ez szigorúan szabályozott.

Gyermekeknél a szakemberek által ajánlott mennyiség korosztályonként változó. Hat hónapostól kétéves korig az akaratlan lenyelés veszélye miatt a szakemberek az alacsony fluoridtartalmú gyermekfogkrémeket és csak kis, „filmszerû” mennyiségben ajánlják.

Hatéves kor fölött legalább napi kétszeri 1/3 - 1/2 fogkefényi mennyiséggel mosson fogat a gyermek magasabb fluoridtartalmú készítménnyel.

Tinédzserkorban - ha valaki már a felnõtt fogkrémet részesíti elõnyben - szintén az utóbbi mennyiség ajánlott.

A gyermekfogkrémekben alkalmazott xylit cukorpótló vegyület elõsegíti a lerakódás (plakk) csökkenését, valamint befolyásolja a szájban kialakuló kémhatást, így elõzve meg a fogszuvasodást. A xylit emellett erõsíti a fluoridok hatását is.

Fontos, hogy ha a gyermek fluoridpótló készítményeket használ, a fogkrémek adagolását a szülõ beszélje meg a fogorvossal.

Forrás >>>