Gyógyító diéták
2011-02-07
A kiegyensúlyozott táplálkozás jelentõsen befolyásolhatja az egészségi állapotot. Nagyban hozzájárulhat számos betegség megjelenésének és kifejlõdésének a megelõzéséhez vagy késleltetéséhez. Az alábbiakban ön az ilyen gyógyító diétákról kap képet.


Mindig is a megfelelõ táplálkozást tartották az egyik fontos, természetes gyógymódnak. „Amilyen az ételed, olyan a gyógyszered” - mondta már Hippokratész is. Napjainkban a legmodernebb tudományos kutatások igazolják, amit a régmúltban felfedeztek. A kiegyensúlyozott diéta megõrzi az egészséget. Ennek bizonyítéka például az a francia paradoxon, melyet az amerikaiak irigyelnek tõlük. A franciák ugyanis éppolyan zsírosan fõznek, mint az amerikaiak, a lakosság koleszterinszintje gyakran magasabb, mint az övéké, és ennek ellenére, az amerikaiaknál háromszor gyakoribb a szívinfarktus, amely náluk a halálozási okok közül az elsõ helyen áll. A magyarázat a „tányéron fekszik”. A franciáknál az étkezés megfelelõbben strukturált, és általában a megszokott, adott idõben fogyasztják el. Még fontosabb, hogy több gyümölcsöt és zöldséget esznek, tele antioxidánsokat tartalmazó vitaminokkal, melyek védik az artériákat. Nem elhanyagolandó tény az is, hogy a francia étkezéseket lezáró sajttál - gazdag kalciumtartalmánál fogva - igen jótékony hatást gyakorol a csontokra, de a vérkeringésre is. Azután a franciák mérsékelt mennyiségben, de rendszeresen fogyasztanak bort az étkezésekhez, ami szintén jó irányba billenti a koleszterinszint mérlegét. Nem csak az amerikaiak, de mi magyarok is elleshetjük tõlük az ésszerû táplálkozás néhány titkát.

Hogy jó formában legyen, ügyeljen a súlyára!

A franciák mellett jó példával járnak elöl a mediterrán népek. A Földközi-tenger térségével meglepõen sok a jó kondícióban lévõ, nem elhízott ember. Mi a titok nyitja? A kiegyensúlyozott táplálkozás, melynek alapja a hal, a zöldség, a juhsajt és az olívaolaj. Pontosabban a könnyû étrend segítségével elkerülhetõ a túlsúlyosság, amely számos komoly betegség elõidézõje. Hiszen ha rendszeresen túl sokat és nehezet eszik valaki, a „belsõ kazán eldugul”, és a felgyülemlett méreganyag akadályozza a szervezet megfelelõ mûködését.

Mindamellett az étrend, a diéta nem tesz csodákat. Nem tudja kiküszöbölni a genetikai hibákat, egyedül nem tudja legyõzni a betegségek kialakulását, sem pedig meggátolni a vírusfertõzéseket. Viszont ellensúlyozni tudja azokat, lehet vele késleltetni azok megjelenését, és kiegészíteni az orvosi kezelést.

Gyors kúrák, melyek segítik az enyhébb bajok leküzdését
Egyes nem túl súlyos betegségek gyakran enyhülnek az alkalmazott diéta hatására. Azzal a feltétellel, hogy nem szabad önhatalmúlag még részben sem változtatni az elõírtakon!

Kúra a vérszegénység elsõ jelei után

Gyakori a vashiány a fiatal lányoknál és a szülõképes korú nõknél, különösen akkor, ha nem esznek vörös húst. Ha jelentõs a vashiányos állapot, vérszegénységet okoz. Ez utóbbi nagyfokú fáradtságérzetben, a fertõzésekkel szembeni ellenálló képesség csökkenésében, a koncentrálás nehézségeiben és ingerlékenységben nyilvánulhat meg. Miután az orvos megállapította a diagnózist, általában vasat és ferritin nevû proteintartalmú gyógyszert ír fel. Az is gyakori, hogy az orvos javasolja a vasban gazdag étrendet, olyan jellegû táplálékokkal kísérve, melyek elõsegítik a vas felszívódását. Nem szabad megfeledkezni az egyéb ásványi anyagokról, vitaminokról sem, melyeket gyógyszer formájában kell bevinni a szervezetbe. Célszerû, ha ez a típusú kezelés hat hétig tart, és utána vérképet kell készíttetni. A továbbiakban folytatni kell a hasonló étrend összeállítását, és azokat az ételeket kell rendszeresen fogyasztani, melyeket a kúra alatt javasolt az orvos.

A diéta helyes elvei

A vörös húsokat hetente háromszor, vadhúst egyszer-kétszer havonta, halat hetente kétszer tanácsos fogyasztani. Naponta kell viszont enni vasban gazdag zöldféléket, melyek kevésbé emészthetõk, mint az állati vas, és korlátlanul friss gyümölcsöt. Ez utóbbiak ugyanis bõvelkednek vitaminokban, és a C-vitamin különösen elõsegíti a vas felszívódását (a déligyümölcsök, a kivi, a fekete ribiszke stb. igen nagy mennyiségben tartalmazzák ezt a vitamint).

Egy ajánlott napi étrend:
Reggeli: Valamilyen meleg ital vastartalmú gabonanemûvel
Alacsony zsírtartalmú tej
1/2 grépfrút
Ebéd: 1 szelet sovány hús zöldségkörettel, 1 joghurt+1 kivi
Vacsora: Lencseleves, valamilyen tengeri hal, gyümölcssaláta

A hasmenés kezelése

Kisgyermekeknél vagy felnõtteknél például a meleg éghajlatú országokba tett utazások során gyakran jelentkezik a hasmenés, mely az olykor teljesen folyékony széklet mellett gyomor- és hasfájásban, rossz közérzetben nyilvánul meg. Ennek legnagyobb veszélye a kiszáradás. Ha láz is kíséri, az a fertõzés jele és orvost kell hívni hozzá, hogy megállapítsa a hasmenés okát, és gyomorfertõtlenítõt, esetleg antibiotikumot írjon fel. Ilyenkor minden esetben szigorú diéta javasolt, három-négy napig.

A diéta helyes elvei

Hasmenés esetén számûzni kell a diétából a friss és nyers élelmiszereket. Elõnyben részesítendõ a fõtt rizs, sárgarépa, birsalma egy kis fehér sonkával vagy hallal. Sokat kell inni akár ásványvizet, herbateát, akár valamilyen szénsavas folyadékot.

Egy ajánlott napi étrend
Reggeli: 1 csésze meleg ital
Ebéd: 1 tányér vízben fõtt rizs egy szelet gõzön puhított hallal
Uzsonna: kevés tejberizs, ízesítés nélkül
Vacsora: tápiókából készült zöldségleves; sárgarépapüré egy tojássárgájával összekeverve; kevés birsalmakompót

Diéták az „igazi” betegségekre

Komolyabb betegségeknél elsõsorban két alapelvet kell betartani: a felhasznált (különösen állati) zsiradék mennyiségét a minimálisra kell csökkenteni, és a globális kalóriaszint is mindig a kívánatos, alacsony szinten maradjon.

Az idõskori cukorbetegség megelõzése

Ez alattomos betegség, melynek jele, hogy a vércukorszint a vérben 1,26 g/l fölé emelkedik, és az évek során a szint lassan, fokozatosan egyre nõ. A 40. életév után jelentkezik azoknál a személyeknél, akik genetikailag erre hajlamosak. Azoknál is nagyobb a veszélye, akiknek jelentõs a túlsúlyuk, és az a gyomorra koncentrálódik, vagy akiknek magas a vérnyomásuk. A cukorbetegséget gyakran rutinvizsgálatok során fedezik fel, vagy ha komplikáció lép fel.

A betegséget mindig megelõzi egy hosszú, elõzetes állapot, melynek során a zsírtól túlterhelt izmok ellenállnak az inzulin hatásának (az inzulin a hasnyálmirigy által kiválasztott hormon, mely lehetõvé teszi a glukóz hasznosítását). Ennek következtében az izom nem „fogyaszt” több cukrot, nõ a zsírszint a vérben, mialatt a hasnyálmirigy már „elfárad” abban, hogy mindig több inzulint termeljen a „haszontalan” cukor eltávolítása céljából. Folyik ez addig a pontig, amikor a hasnyálmirigy kimerül. A vércukorszint ekkor rohamosan nõ. Amint meghaladja az 1,80 g/l-es mennyiséget, a cukor lerakódik a szervezetben lévõ proteinekben és „karamellizálódik”. Az eredmény: ez a nemkívánatos anyag rákerül az érfalra, terheli a vesét és nagymértékben károsítja a véredényeket, ami kihat a recehártyára is.

A korai szûrõvizsgálat jelentõsége

A veszélyeztetett személy azonban nem érez semmit, nem fáradt, nincs rossz közérzete, nem fáj semmije. És minthogy meggyõzõdése, hogy egészséges, nem megy el orvoshoz. A betegség pedig csendben bontakozik ki addig a pontig, amikor valamilyen komplikáció miatt kórházba utalják az illetõt. Pedig egy idõben elvégzett szûrõvizsgálat, megfelelõ életvitel segít gátat vetni a súlyos komplikációk kialakulásának. Amikor a betegségnek genetikai vagy helytelen táplálkozási, életviteli okai vannak, az orvos felírja a megfelelõ gyógyszert és elrendeli az általa megszabott diéta szigorú betartását.

A diéta helyes elvei

Célja a cukorbevitel csökkentése (nevezetesen a gyors lebontású cukroké), hogy alacsonyabb legyen a vércukorszint. A táplálkozásnak zsírban szegénynek kell lennie, hogy elõsegítse a súlycsökkenést, mentesítse a hasnyálmirigyet. Naponta három vagy négy, kiegyensúlyozottan összeállított étkezés elengedhetetlen. Rendszeresen kell fogyasztani keményítõt, kenyeret, zöldséget, kerülni a zsíros ételeket, süteményeket.

Egy ajánlott napi étrend:
Reggeli: tea vagy kávé, corn flake, sovány, lefölözött tej, 1 mandarin
Ebéd: zöldségsaláta, zsiradék nélkül sütött, sovány hús, brokkoli és fõtt burgonya, 1 sovány joghurt
Uzsonna: paradicsom, retek és sovány tejtermék
Vacsora: zöldségleves, hal, fõtt rizs, kevés sovány sajt

A szakorvos tanácsa:

Napjainkban már bizonyított, hogy nem szabad törölni az étrendbõl egyes táplálék-kategóriákat. Inkább arról van szó, hogy csökkenteni kell, amibõl sokat eszik valaki és számára káros. Így például a cukorbetegeknek a cukortartalmú ételek mennyiségét vagy a magas koleszterinszinttel rendelkezõknek a zsíros étel fogyasztását. Viszont a zsír „ördögi” mivoltát sem szabad hangsúlyozni. Hiszen a zsír nélkül nem lehet a hideg ellen küzdeni, a sejthártya állapotán javítani, a zsírban oldódó vitaminok továbbítását megoldani vagy optimálissá fokozni az agy mûködését. És fõképp nem szabad elfelejteni, hogy eleve genetikai tényezõk is meghatározhatják egyes betegségek kialakulását. Továbbá, hogy a kiegyensúlyozott diétát nem egy napra, hétre, hanem legalább egy hónapra kell tervezni!

A magas vérnyomás csökkentése

Az artériákra gyakorolt túl nagy nyomás gyakran semmilyen kísérõ tünettel sem jár. Olykor azonban szédülés, fejfájás, látászavar vagy megmagyarázhatatlan lihegés, kifulladás jelentkezik. A vérnyomást tehát ellenõrizni kell: könnyen és rendszeresen megmérhetõ az orvosnál tett látogatáskor. Elõfordul, hogy a magas vérnyomásnak genetikai okai vannak. Gyakran párosul azzal, hogy az artériák elveszítik rugalmasságukat. Az is gyakori, hogy a vérnyomás az életkorral párhuzamosan nõ, anélkül, hogy meghatározható lenne az oka.

Azért mindenki tudja, hogy a táplálkozás ennél a betegségnél is kulcsszerepet játszik. Ennek két sarkalatos pontja van: a túlzott zsír- és sófogyasztás. Az elõbbi az érfalat olyan réteggel borítja be, mely hozzájárul annak megkeményedéséhez. Minthogy a vér mennyisége nem változik, a nyomás emelkedik a véredény belsejében.

Ami a túl nagy mennyiségû só fogyasztását illeti, egy kevéssé ismert mechanizmus hatására hozzájárul a vérnyomás emelkedéséhez. Ezért van az, hogy például az afrikai emberek, akik nagyon kevés sót fogyasztanak, soha nem szenvednek magas vérnyomásban. Amint azonban nyugati országokba települnek, nem menekülnek meg tõle, ami jelentõsen növeli a vérkeringési problémák, az infarktus vagy az agyvérzés veszélyét. A magas vérnyomásos betegek jó részénél a nátriumban gazdag étrend felelõs a bajokért. Nos, ezért kell nekik gyógyszert szedniük a magas vérnyomásra. Ennek megelõzésére az orvosok általában új táplálkozási programot, megfelelõ étrendet írnak elõ.

A diéta helyes elvei

A magas vérnyomás okozta komplikációk kivédésére kötelezõ a zsír csökkentése a táplálkozás során. Feltétlen szükséges a minimális sómennyiség fogyasztása is. Korlátozni kell a konzervek, elõre gyártott készételek beiktatását az étrendbe, elkerülve, hogy a már amúgy is sós ételeket újrasózzák.

Egy ajánlott napi étrend:
Reggeli: 1 csésze meleg ital, zabkása, alacsony zsírtartalmú tej, 1 friss gyümölcs
Ebéd: olívaolajjal, citromlével és friss bazsalikommal készített paradicsomsaláta, fõtt hal gõzölt burgonyával, 0%-os gyümölcsjoghurt
Vacsora: sótlan zöldségleves minden ízesítõ (leveskocka, vegeta stb.) nélkül, zsiradék nélkül sült csirkemell fõtt zöldbabbal, kevés gyümölcskompót

Küzdelem a gyomorfájás ellen

A gyomorfájás egyik legfõbb oka a túlzott gyomorsavtermelés. A gyomorsav elengedhetetlen ahhoz, hogy az élelmiszert feldolgozza és megeméssze a szervezet, de a sav válhat agresszív hatásúvá is. Különbözõ okokból felkerülhet egészen a nyelõcsõig, égetõ érzést keltve benne. Gyulladás keletkezik, és ha a túlzott gyomorsavképzõdést nem kezelik, gyomorfekélyt okoz.

A gyomrot normális esetben nyálkahártya védi, mely vízálló réteget képez. Ez megsérülhet az említett gyulladás vagy fekély következtében, és két-három órával az étkezések után görcsök jelentkezhetnek. Olyan ételeket kell tehát fogyasztani, melyek enyhítik a savasságot, csökkentik a gyomorsav képzõdését. A betegség elleni harcban az orvosi kezelést általában kombinálják a diétás megelõzéssel.

A diéta helyes elvei

A legfontosabb, hogy kerülni kell mindent, ami a gyomorban irritáló lehet: a fûszerek, a mustár vagy az ecet, bizonyos gyümölcsök (pl. a déligyümölcsök) ilyenek. A telített zsírokat és az azokat tartalmazó szószokat mérsékelten lehet fogyasztani. Viszont a túró, a tej például korlátlanul fogyasztható, mert enyhítik a gyomor savasságát.

Egy ajánlott napi étrend:
Reggeli: 1 csésze meleg ital, herbatea vagy cikória, kevés gyümölcskompót, sovány túró, keksz
Ebéd: zsiradék nélkül sütött hal, fõtt rizs, póréhagyma olívaolajjal és citrommal, 1 joghurt
Uzsonna: herbatea, kis adag sovány túró
Vacsora: zöldségleves mindenfajta fûszer nélkül, 1 szelet fehér sonka, kétszersült, 1 fõtt gyümölcs

Hogyan elõzhetõ meg a csontritkulás?

Ez a betegség fõként a nõk 60 év fölötti korosztályát veszélyezteti. A magyarázat: a menopauza, a hormonelválasztás leállása elõsegíti a csontállomány csökkenését. A csontok törékennyé válnak, a törés veszélye fokozódik, a gerincoszlop meghajolhat. A megelõzésnek már az ifjúkorban kell kezdõdnie, kalciumban és proteinekben dús táplálkozással és rendszeres mozgással járó életstílussal. Az ideális az, ha minden étkezés tartalmaz valamilyen tejterméket. A menopauza idején rendszeres csontritkulás-vizsgálat szükséges. Eltérések esetén az orvos javasolni szokta a dohányzás elhagyását, az alkoholfogyasztás beszüntetését vagy a testmozgás növelését. Nem szabad megfeledkezni az idõnkénti napozásról sem, hogy a D-vitamin-szükséglet se szenvedjen hiányt.

A koleszterol és a trigliceridek csökkentése

Magas ezek szintje a vérben? Alattomos bajról van szó, amely lassan fejlõdik ki. A trigliceridek és a koleszterol azok a zsírok, melyek az artériákra lerakódva megkeményítik azokat és elzáródást okozhatnak. Ilyenkor fennáll a vérkeringési probléma, az infarktus vagy az agyvérzés veszélye. A trigliceridek az energiaellátás céljából felhalmozott zsírok, a cukor és az alkohol átalakításából származnak. A koleszterol a sejthártya számára hasznos. Megemelkedett szintje több okra vezethetõ vissza: túl sok szívódik fel belõle, túl sok képzõdik belõle vagy genetikai hiba miatt elégtelen annak az enzimnek a képzõdése, amely megtisztítja a vért a koleszterolfeleslegtõl. Ezért bizonyos esetekben a helyes diéta segíthet az állapot javításán. Más esetekben viszont nem elegendõ, és az orvos gyógyszereket ír fel. Akárhogyan is, hosszabb távon egy megfelelõ táplálkozási program elkerülhetetlen. Alapvetõ célja a koleszterolbevitel korlátozása. Ez a diétás program törekszik még a súlytöbblet megszüntetésére, mert a túlsúlyosság minden esetben árt az ilyen állapotnak.

A helyes diéta elvei

Elõször is ügyelni kell a „látható” zsírok mennyiségére, fõzéskor, sütéskor, ízesítéskor (a sertészsír, vaj, margarin használatára), de a „rejtett” zsiradékokra is, melyek a húsban, a halban, a sajtban és fõképp a konzervekben vagy a fagyasztott ételekben vannak jelen. Ideális a szárnyasok, a sovány sonka és bizonyos halak fogyasztása. Abszolút mértékben elõnyben kell részesíteni azokat a táplálékokat, melyek elõsegítik a megfelelõ koleszterolszint fenntartását és ezáltal védik az artériákat (csak növényi olajjal szabad fõzni). A keményítõtartalmú táplálékok, a szárított és friss zöldségek, gyümölcsök értékesek a bennük lévõ rostanyag miatt, mely csökkenti a zsírfelszívódást. Egyébként - különösen, ha valaki túlsúlyos - a gyors lebontású cukrokat, édességeket, süteményeket és fõként az alkoholt lehetõség szerint szinte mellõzni kell. Hiszen az izmok által fel nem használt cukrot a szervezet háj formájában automatikusan elraktározza.

Egy ajánlott napi étrend:
Reggeli: 1 csésze meleg ital, 1/2 szelet teljes kiõrlésû gabonából készült kenyér, 1 adag cukor nélküli kompót vagy 0%-os joghurt
Ebéd: paradicsom- és uborkasaláta (olívaolajjal), halfilé parajjal körítve, kevés fõtt rizs, 1 friss gyümölcs
Vacsora: sima zöldségleves, 1 darab fõtt szárnyas hús, sovány sajt

A székrekedés enyhítése

Melyik nõnek ne lett volna életében székrekedése? Gyakran ok nélküli aggódástól kísérve, hiszen az orvosok igazi székrekedésrõl csak akkor beszélnek, ha hetente kevesebb, mint három alkalommal van széklet. Gyakran a táplálkozásra vezethetõk vissza ennek a számos alkalommal nehéz gyomrot elõidézõ szimptómának az okai. Amikor valaki nem eszik elegendõ rostos táplálékot, nem iszik elég folyadékot, nehezen emésztõdik az étel. A vastagbélnek nincs tónusa és a táplálék pang. A székrekedés eredhet a túl erõs záróizmok állapotából is, melyek nem könnyen engedik át a székletet. Mindegyik esetben és hosszú távon változtatni kell a táplálkozási szokásokon, a megszokott étrenden.

A diéta helyes elvei

Sokat kell inni, lehetõleg vizet, ami hidratálja az elfogyasztott táplálékot a belekben és segíti végigcsúszásukat azokban. Korlátozni kell bizonyos ételek fogyasztását, melyek elõsegítik a bélösszehúzódást, úgymint a rizs, a sárgarépa vagy a csokoládé. Viszont fokozni kell a rostos táplálékok mennyiségét, melyek: a fõtt zöldségek, friss gyümölcsök, szárított zöldségek, zöldfõzelékek, szárított gyümölcsök.

Egy ajánlott napi étrend:
Reggeli: 1 kivi, 1 adag gabonapehely, 1 joghurt, 1 csésze hosszú kávé
Tízórai: 2 nagy pohár víz
Ebéd: fõtt sárgarépa-saláta, 1 szelet barna kenyér, olívaolajban sütött szárnyas, kompót
Uzsonna: 2 nagy pohár víz, nyers zöldség
Vacsora: zöldségleves, omlett fõtt csicseriborsóval, joghurt
Megjegyzés: Tudja-e, hogy a bélmûködést elõsegíti, ha reggel, éhgyomorra iszik egy nagy pohár ásványvizet?

A vastagbélbántalom leküzdése

Ez a krónikus betegség gyomorgörcsökkel, gyakran felfúvódással jár. Többnyire azokat a nõket érinti, akiknek hosszabb a vastagbelük, mint a férfiaké. Amikor a táplálék a bélbe jut, erjedni kezd, ami oxigén- és széngáz-felszabadítást eredményez - ez felelõs a felfúvódásért. Továbbá - különbözõ okokból, melyek a stresszel és a táplálkozási szokásokkal hozhatók összefüggésbe - a vastagbél irritálhatóvá válik. Emiatt rendszertelenül húzódik össze. A szöveteknek ez a rendellenes feszültsége akadályozza a széklet megfelelõ áthaladását a vastagbélen. Ezzel egy idõben gyomortájéki fájdalom lép fel, a „nehéz gyomor” és a felfújódás érzésének kíséretében. Ezeknek a rendkívül kellemetlen tüneteknek a megelõzése céljából kerülni kell bizonyos élelmiszereket és törekedni kell a stresszhatás csökkentésére.

A diéta helyes elvei

Korlátozott mennyiségben szabad csak fogyasztani minden olyan táplálékot, mely fokozza a bélben való erjedést (fehér bab, hagyma, káposzta, kelkáposzta, répa, zeller, padlizsán, fövetlen burgonya, karórépa, csicsóka, banán, déligyümölcsök, friss kenyér). Figyelni kell az elfogyasztott fõzõzsiradékok napi mennyiségére is, mert azok zavarják a bélmûködést. Végezetül feltétlenül minimálisra kell csökkenteni a szénsavas italok fogyasztását.

Egy ajánlott napi étrend:
Reggeli: 1 csésze meleg ital, 1 joghurt, 2 szelet pirítós kenyér kevés vajjal és dzsemmel, 1 fõtt gyümölcs
Ebéd: zöldsaláta, 1 szelet hátszín fõtt burgonyával, sajt
Vacsora: hámozott paradicsomsaláta, keszegfilé fõve, kis adag fõtt rizs kevés vajjal vagy kávéskanálnyi tejszínnel, almakompót vagy joghurt

A szakember véleménye:

„A helyes táplálkozás fõleg megelõzõ szerepet játszik.”

A gyomorfájásokat illetõen a diétának korlátozott szerepe van, amely alapvetõen megelõzõ jellegû. Ehhez társulnia kell a helyes magatartásnak is: nem szabad közvetlenül az étkezés után elõre hajlongani vagy lefeküdni. Alváskor tanácsos a fejrészt (párnát) megemelni mintegy tíz centiméterrel. Túlsúlyosság esetén tanácsos lefogyni, különösen, ha a kövérség a gyomortájékra koncentrálódik. Kerülni kell a túl szoros ruházatot is, mert az elõsegíti a gyomorsav fokozódását. Gyomorfájás esetén savcsökkentõ gyógyszert kell bevenni, vagy a gyógyszertárakban erre a célra recept nélkül kapható szereket. Mindkét esetben azonban szigorúan be kell tartani az elõírt adagolást és a szedés idõtartamát. Ha viszont semmi sem használ, feltétlen szakorvoshoz kell fordulni, mert komolyabb a baj!

A jó közérzetet biztosító táplálkozás

Napjainkban már senki sem vitatja a táplálkozás jellegének az egészségre gyakorolt hatását. A táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek viszont már egyre messzebbre mennek, és azt hangsúlyozzák, hogy a táplálkozás döntõ hatással van a hangulat, az idegesség, az alvás milyenségére és a koncentrálóképességre.

Megoldások arra, hogy jól aludjon

A jó alváshoz felül kell vizsgálni a táplálkozást. Elõször is délután 5 óra után kerülni kell az izgatószereket (tea, kávé, fûszerek stb.) és az alkoholos italokat. Vigyázni kell a túl kiadós, nehéz ételekre is, mert azok elnehezítik és fárasztják a gyomrot. (Ugyanakkor elõfordul, hogy valaki hamar elalszik tõlük, de a folytatásban nincs köszönet.) Vacsorára nem tanácsos vörös húst fogyasztani. Minthogy a kiadós étkezések túl erõteljesen stimulálják az emésztést, gyakran eredményeznek korai ébredést is, úgy hajnali 4 óra felé.

Egy ajánlott napi étrend:
Reggeli: rozmaring- vagy mentolos herbatea, sovány tejtermék, pirítós kenyér, 1 narancs
Ebéd: rokfortos zöldsaláta, csirkemell, 1 joghurt
Vacsora: fõtt hal, saláta, 1 alma, 1 nagy pohár ásványvíz

A jó alvás elõsegítésére:

1 pohár langyos tej mézzel vagy 1 keksszel az agyban bizonyos alvást elõsegítõ hatóanyagok termelõdésének ösztönzésére (mint pl. a tryphophane aminosav).

Küzdelem a levertség ellen

A stabil lelkiállapot visszaállítására olyan táplálékot tanácsos bevinni a szervezetbe, amely képes stimulálni a szerotonin kiválasztását, amely a lelki derû hormonja. Ezt alapvetõen a „lassú” glucidokkal lehet elérni, melyek növelik az agyban a tryphophane aminosav termelõdését. Ideális tehát a zöldfélék, gyümölcsök, szárnyasok, halak, esetleg osztriga fogyasztása, melyek tartalmazzák az átalakuláshoz nélkülözhetetlen tápanyagokat.

Egy ajánlott napi étrend:
Reggeli: 1 csésze meleg ital, 2 vékony szelet vajas kenyér, gyümölcskompót vagy joghurt
Ebéd: sült csirkemell burgonyával vagy rizzsel, zöldsaláta, kevés csokoládé
Uzsonna: müzliszelet
Vacsora: joghurtos uborka, grillezett hal fõtt zöldbabbal, 1 szelet barna kenyér, 1 friss gyümölcs

A stresszel és a fáradtsággal szembeni ellenállás kialakítása

Elsõdleges fontosságú a magnéziumban, vasban és C-vitaminban gazdag táplálékok elõnyben részesítése. Tudni kell, hogy a teljes õrlésû gabonából készült élelmiszerek, a szárított zöldségek és a tejtermékek tele vannak magnéziummal. Sok vas van a tenger gyümölcseiben, a vörös húsokban és a sovány felvágottakban, valamint a hüvelyesekben is, de ez utóbbit nehezen dolgozza fel a szervezet. Ami a C-vitamint illeti, ellenszere a fáradtságnak és jobb kedvre derít. Sok van belõle a déligyümölcsökben, a kiviben, a piros gyümölcsökben és számos zöldségben, mint például a karórépa vagy a fekete retek. De vigyázat, fõzés hatására könnyen csökken a C-vitamin-tartalom!

Egy ajánlott napi étrend:
Reggeli: 1 csésze meleg ital, 2 szelet barna kenyér sovány fehér sajttal, 1 kivi
Ebéd: fekete retek, 1 szelet vörös hús, gõzölt zöldség+magas keményítõtartalmú barna kenyér, burgonya vagy barna rizs, sovány tejes desszert
Uzsonna: 1 friss gyümölcs, kevés csokoládé
Vacsora: zöldségleves, sült hal zöldséggel

A koncentrálóképesség és a memória fejlesztése

Az idegsejtek mûködésének fokozásához szükség van cukorra, vitaminokra, foszforra, magnéziumra és nélkülözhetetlen zsírsavakra. Ezek fõként a keményítõtartalmú táplálékban, a gyümölcsökben, a halban és a növényi olajban találhatók.

Egy ajánlott napi étrend:
Reggeli: kávé vagy tea, vajas barna kenyér, méz vagy dzsem, tejtermék
Ebéd: paradicsomos fõtt hal zöldsalátával, 1 db friss gyümölcs
Uzsonna: 1 szelet csokoládé
Vacsora: zöldsaláta, csirkemell rizzsel, sütemény

A szakember véleménye az antioxidánsokban gazdag zöldségekrõl és gyümölcsökrõl

Számos vizsgálódás és kutatás bizonyítja napjainkban az antioxidánsokat tartalmazó táplálék alapvetõ szerepét az öregedési folyamat lassításában és bizonyos rákbetegségek megelõzésében. Az antioxidánsok tartalmazzák az A-, E-, C-vitamint, cinket, rezet és szeléniumot. Általában a zöldségek és a gyümölcsök (például a paradicsom, mely likopint tartalmaz, vagy a szõlõ, mely gazdag polifenolban) részesítendõk elõnyben. De önmagukban ezek sem hatásosak, csak ha egy könnyû, kiegyensúlyozott és változatos étrendbe ágyazzák õket. Azt is meg kell jegyezni, hogy az antioxidánsokban gazdag ételkiegészítõk fogyasztása nem talál teljes egyetértésre a szakemberek körében. Egyesek szerint zavarják a természetes ásványi anyagok egyensúlyát a szervezetben.

Forrás >>>