Legyen szép a mosolya!
2011-02-07
A jó megjelenés és a kellemes közérzet egyik titka az ápolt fogsor, melynek elengedhetetlen feltétele a gondos szájápolás és a rendszeres fogorvosi ellenõrzés. A fogmosáshoz használt eszközök és anyagok választékában mindenki megtalálhatja az egyéni igényeinek leginkább megfelelõt.


A fogmosást illetõen alapvetõ szabály, hogy étkezés után lehetõleg azonnal elvégzendõ. A megfelelõ fogkefe és fogmosási technika kiválasztásában általánosan igaz jó tanács nem adható, hacsak nem az, hogy forduljon fogorvosához, aki a megfelelõ ismeretek birtokában és a páciens fogínyének állapota, fogai alakja, a száj higiéniás állapota szerint a sokféle fogkefébõl és különféle fogmosási technikákból a legmegfelelõbbet tudja ajánlani. Minden ember számára megszívlelendõ jó tanács azonban, hogy a fogmosást mindig az alsó frontfogak nyelv felõli, belsõ oldalán kezdjük. Itt rakódik le általában a legtöbb fogkõ, ezért a fogkrémet ide célszerû töményen felvinni. Fordítsunk fokozott figyelmet a hátsó fogak belsõ felszínére is, ahol általában a legtöbb foglepedék található, és hajlamosak vagyunk a nehezebb hozzáférhetõség miatt megfeledkezni ezekrõl a területekrõl. A fogkefék mikrobás szennyezettsége (gombák, baktériumok) kb. a harmadik-negyedik hét végére válik kifejezetté, ezért a fogkeféket tanácsos 3–4 hetenként cserélni. Gyulladásos szájbetegség, foghúzás után feltétlenül új, fertõtlenített fogkefével folytassuk a fogápolást.

A fogkrémek közül részesítsük elõnyben a fluoridot is tartalmazókat. Fogínygyulladás és fogágybetegség esetén gyulladáscsökkentõ és fertõtlenítõ anyagot tartalmazó, kis dörzsanyag tartalmú (zselészerû) fogkrémek alkalmazása a célszerû.

A különféle szájvizek jó kiegészítõi a fogmosásnak. Különösen ajánlott használatuk a terhesség második szakaszában a terhességi ínygyulladás súlyosbodásának megakadályozására. Mindennapos használatra ajánlottak a fogmosás elõtt, illetve utána használatos szájvizek, melyek foglepedék- és fogkõoldó hatásuk révén fokozzák a fogmosás eredményességét, illetve foglepedék-képzõdést lassító hatásuknál fogva, fogmosás után alkalmazva fogszuvasodás-gátló hatásúak.

Az elektromos fogkefék használatának elõnye, hogy kisebb a veszélye a fognyakak ék alakú koptatásának, mivel automatikusan függõleges irányú mozgásokat végez. A legújabb termékek speciális, ún. rotációs mozgást is végeznek és így a fogközök tisztítására különösen alkalmasak. A hagyományos fogkefével végzett fogmosás ideje minimum 3, de optimális esetben 4–5 perc. Mivel az elektromos fogkefe egységnyi idõ alatt jelentõsebb tisztító hatást tud kifejteni, használata jelentõsen lerövidíti a fogmosásra szánt idõt, és biztosabban ad jó eredményt, mint a hagyományos.

A fogközök tisztítására ügyes eszköz a fogselyem, melyet mindig magunkkal vihetünk a zsebünkben. A szájzuhany szintén fontos eszköze a fogközök tisztításának, és egyúttal masszázst is biztosít a fogíny részére.

Forrás >>>